ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ή ΙΑΜΑΤΑ ΤΟΥ Dr BACH

Αυτή η μέθοδος θεραπείας - πάρα πολύ καινούργια - και τα τριάντα οκτώ (38) ιάματα που συνιστούν την φαρμακοποιΐα της, ανακαλύφθηκαν από τον Έντουαρντ Μπάχ, ένα διάσημο γιατρό, που ασκούσε το επαγγελμά του πάνω από 20 χρόνια στο Λονδίνο, σαν παθολόγος βακτηριολόγος.

Ο Μπάχ, εγκατέλειψε το προσοδοφόρο του επάγγελμα και την έρευνα, το 1930, γιά να αφιερώσει όλο το χρόνο του στην ανακάλυψη των ιαμάτων και την τελειοποίηση της μεθόδου του, της ανθο-θεραπείας.

Αναζήτησε στο φυτικό κόσμο τα γιατρικά που θα αποκαθιστούσαν την ζωτικότητα στούς ασθενείς καί πάσχοντες, έτσι ώστε να μπορούν να ξεπερνούν την ανησυχία, το φόβο ή την κατάθλιψη και με αυτόν τον τρόπο να βοηθιούνται στην προσπάθειά τους γιά αυτοθεραπεία.(Γι'αυτό και κατηγορήθηκε και εκδιώχθηκε από το εθνικό ιατροσυμβούλιο.)

Τα ιάματα που χρησιμοποιούνται σ'αυτή την μέθοδο θεραπείας, παρασκευάζονται από τα άνθη αγρίων φυτών, θάμνων ή δένδρων. Κανένα από αυτά δεν είναι βλαβερό ή εθιστικό.Χορηγούνται όχι γιά άμεσο θεραπεία της σωματικής ασθένειας, αλλά ανάλογα με την κατάσταση του νού του πάσχοντος, ανάλογα με τους φόβους του, τις ανησυχίες, τους θυμούς ή τις καταθλίψεις τους. Μιά δυσαρμονική νοητική κατάσταση δεν θα εμποδίσει μόνον την ανάκτηση της υγείας και θα επιβραδύνει την ανάρρωση, αλλά θα είναι και η προταρχική αιτία της ασθένειας.

Είναι γνωστό ότι ένας μόνιμος φόβος ή ανησυχία, αφαιρεί την ζωτικότητα του ατόμου, το κάνει να νοιώθει έξω από τα νερά του και τις δυνατότητές του.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το σώμα χάνει την φυσική του άμυνα κατά της ασθένειας. Σε κατάσταση κρίσης ή παροξυσμού, γινόμαστε λεία κάθε μόλυνσης και ασθένειας, είτε πρόκειται γιά απλό κρυολόγημα είτε γιά ρευματισμούς ή πεπτικές διαταραχές ή κάποια από τις σοβαρότερες ασθένειες. Γι'αυτό ο ίδιος ο ασθενής είναι εκείνος που χρειάζεται φροντίδα και όχι η ασθένεια. Είναι απόλυτα σωστή, κατά τον Μπάχ, η παληά ρήση κατά την οποία δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς!

Όταν ξαναγυρίσει η ειρήνη και η αρμονία στο νού, τότε η υγεία και η δύναμη θά ξαναεπιστρέψουν στο σώμα. Οι συνεχιστές του πιστεύουν και διατείνονται ότι τα ιάματα του Dr Μπάχ, επενεργούν στα αρνητικά ρεύματα της διάνοιας.

Είναι απόλυτα ήπια στην δράση τους και δεν προκαλούν ποτέ την παραμικρή δυσάρεστη αντίδραση, κάτω από οποιαδήποτε περίσταση. Γι'αυτό μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα.

Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόθεση του Μπάχ. Να μπορεί ο άνθρωπος να αυτοθεραπέυεται !

Τα ιάματα του Μπάχ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με οποιοδήποτε αλλό είδος φαρμάκου, με απόλυτη ασφάλεια. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος κάποιας βλαβερής ή ανταγωνιστικής επίδρασης του ενός είδους πάνω στο άλλο.

Και γιά να ακούσουμε λίγο και τον Dr Μπάχ:

"Μιά μεγαλειώδης προοπτική ανοίγεται μπροστά μας! Βλέπομε ότι η αληθινή θερα-πεία δεν επιτυγχάνεται αντιτάσσοντας το κακό στο κακό, αλλά με την αντικατάσταση του κακού με το καλό, με την αντικατάσταση του σκότους από το φώς. Κατανοούμε, επίσης, τώρα, ότι δεν πολεμάμε την ασθένεια με ασθένεια και δεν προσπαθούμε να απομακρύνουμε τις αρρώστιες με τις ουσίες εκείνες που τις προκαλούν. Αντίθετα πολεμάμε την αρνητική ιδιότητα, πράγμα που θα απαλείψει το κακό".

Σαφής διαφοροποίηση από την ομοιοπαθητική.

Τα ανθο-ιάματα, λοιπόν, αυτά κατά τον Dr Μπάχ, επιδρούν στη διάθεση ή τις διαθέσεις που υπάρχουν κατά την διάρκεια της ασθένειας ή που προϋπήρχαν αυτής. Τέλος ο Dr Μπάχ καθορίζει ότι οι διαθέσεις αυτές είναι οι παρακάτω 12:

1] Φόβος
2] Τρόμος
3] Νοητικό μαρτύριο ή ανησυχία
4] Αναποφασιστικότητα
5] Αδιαφορία ή βαρυεστημάρα
6] Αμφιβολία ή αποθάρυνση
7] Υπερβολικό ενδιαφέρον
8] Αδυναμία
9] Έλλειψη αυτοπεποίθησης
10] Ανυπομονησία
11] Υπερβολικός ενθουσιασμός
12] Υπερηφάνεια ή διάκριση " ξεχώρισμα "

 


 

ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ή ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ή ΙΑΜΑΤΑ ΤΟΥ Dr BACH

ΑGRIMONY Agrimonia Eupatoria ΑΓΡΙΜΟΝΙΑ
ASPEN Populus Tremula ΛΕΥΚΑ
BEECH Fagus Sylvatica ΟΞΥΑ
CENTAURY Centaureum Umbellatum ΚΕΝΤΑΥΡΙΟΝ
CERATO Ceratostigma Willmottiana ΚΕΡΑΤΟΣΤΙΓΜΑ
CHERRY PLUM Prunus Cerasifera ΚΕΡΑΣΙΑ
CHESTNUT BUD Aesculus Hipocastanus ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΑΝΙΑ Μπουμπούκια
CHICORY Cichorium Intybus ΠΙΚΡΟΡΡΑΔΙΚΟ
CLEMATIS Clematis Vitalba ΚΛΗΜΑΤΙΣ η Λευκάμπελος
CRAB APPLE Malus Pumila ΜΗΛΙΑ
ELM Ulmus Procera ΦΤΕΛΙΑ
GENTIAN Gentiana amarella ΓΕΝΤΙΑΝΗ
GORSE Ulex Europaeus ΟΥΛΕΞ
HEATHER Calluna Vulgaris ΡΕΙΚΙ
HOLLY Ilex Aquifolium ΑΡΚΟΥΔΟΠΟΥΡΝΑΡΟ
HONEYSUCKLE Lonicera Caprifolium ΑΓΙΟΚΛΗΜΑ
HORNBEAM Carpinus Betulus ΓΑΥΡΟΣ
IMPATIENS Impatiens Grandulifera ΙΜΠΑΤΙΕΝΣ
LARCH Larix Decidua ΛΑΡΙΞ (πεύκο)
ΜIMULUS Mimulus Guttatus ΜΙΜΟΥΛΟΣ
MUSTARD Sinapis Arvensis ΣΙΝΑΠΙ
ΟΑΚ Quercus Robur ΔΡΥΣ (δένδρος)
OLIVE Olea Europaea ΕΛΗΑ
PINE Pinus Sylvestris ΠΕΥΚΟ
RED CHESTNUT Aesculus Carnea IΠΠΟΚΑΣΤΑΝΕΑ η Σαρκόχρους
ROCK ROSE Helianthemum nummularium ΗΛΙΑΝΘΕΜΟ
ROCK WATER Aqua fontanae ΥΔΩΡ ΠΗΓΑΙΟ
SCLERANTHUS Skleranthus annuus ΣΚΛΗΡΑΝΘΟΣ
STAR OF BETHLEHEM Ornithogalum Umbelatum ΟΡΝΙΘΟΓΑΛΟ
SWEET CHESTNUT astanea Vesca ΚΑΣΤΑΝΙΑ ήμερη
VERVAIN Verbena Officinalis ΣΤΑΥΡΟΒΟΤΑΝΟ
VINE Vitis vinifera ΑΜΠΕΛΙ
WALNUT Juglans Regia ΚΑΡΥΔΙΑ
WATER VIOLET Hottonia Palustris ΟΤΤΟΝΙΑ
WHITE CHESTNUT Aesculus Hippocastani ΙΠΠΟΚΑΣΤΑΝΕΑ άνθη (θύσσανος)
WILD OAT Bromus Ramosus ΒΡΟΜΟΣ ο τραχύς
WILD ROSE Rosa Canina ΚΥΝΟΡΡΟΔΟΝ
WILLOW Salix Vitelina ΙΤΙΑ
RESCUE REMEDY ΣΥΝΘΕΤΟ ΙΑΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΙΑΜΑΤΑ.

Άπαντα τα ανθοϊάματα του Δόκτορος Μπάχ καθώς και ορισμένα της Καλλιφόρνιας ευρίσκονται στα Φαρμακεία Ι.& Χ. Ευσταθίου, έτοιμα προς χορήγηση.

Πέραν αυτών είναι και τα ελληνικά ιάματα, από λουλούδια, καθαρά, της Ελληνικής χλωρίδας, τα οποία διαθέτουν στην ελ- ληνική αγορά μόνον τα Φαρμακεία Ευσταθίου.

Τα ιάματα του Δόκτορος Μπάχ, έρχονται κατ'ευθείαν από το είς την Αγγλία κέντρο Bach. Όλα δε τα υπόλοιπα παρασκευάζονται σύμφωνα με την μέθοδο Μπάχ και διατηρούνται σε απόσταγμα (Εau de vie) από σταφύλια της ποικιλίας Ιsabella.