** Τα αιθέρια έλαια στη βοήθεια των αντιβιοτικών
**ενα νέο θεραπευτικό οπλοστάσιο στην λοιμώδη παθολογία

 

  • Ι.] ΠΕΔΙΟΝ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΗ: μιά καινούργια μέθοδος γιά διερεύνηση

Η τεχνική του αρωματογράμματος είναι, καθαρά, προϊόν της τεχνικής του αντιβιογράμματος.

Επιτρέπει να δοκιμασθεί η ευαισθησία των βακτηριδίων έναντι των αιθερίων ελαίων. Έτσι τα φυσικά αποστάγματα των φυτών (όπως είναι τα αιθέρια έλαια), έχουν την δυνατότητα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, να αντικαταστήσουν τα αντιβιοτικά μόρια.

Τα αιθέρια έλαια , αυτά τα αποστάγματα που παρα πάνω αναφέρθηκαν παρουσιάζουν αξιόλογες βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες, που αποδεικνύνονται in vitro με το αρωματόγραμμα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα αιθέρια έλαια έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν μέρος ή και ολόκληρο το πεδίον ενός ασθενούς και πάρα πολλές φορές να είναι πιό επιτυχή από τα αντιβιοτικά, αφού ενεργούν μόνο πάνω στη λοίμωξη. Το προτέρημα αυτό συνοδεύεται από σειρά ‘αλλων προτερημάτων όπως π.χ. στις κανονικές δόσεις δεν έχουν παρενέργειες ούτε αντενδείξεις και κυρίως δεν προκαλούν εθισμό. Αυτά όλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις γιά μιά πλήρη θεραπεία, όσης διάρκειας και αν είναι αυτή και κυρίως χωρίς την ανάγκη να αυξηθεί η δόση. Με την ίδια δόση που άρχισε ο ασθενης, με την ίδια τελειώνει.

Η επιτυχία των αιθερίων ελαίων επιβεβαιώνεται από τα θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται στην καθημερινή θεραπευτική πολυαρίθμων ασθενειών και κυρίως επί των λοιμώξεων (ουρικές λοιμώξεις, ιγμορίτιδες, κολπίτιδες, ακμή, ΩΡΛ κλπ).

Είναι καθοριστικό, λοιπόν το γεγονός ότι επιτρέπει την προσαρμογή της αντιλοιμώδους θεραπείας.

Τέλος, οι πληροφορίες που το αρωματόγραμμα δίδει έχουν σχέση με το πεδίον επί του οποίου αναπτύσσεται η λοίμωξη.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ

Εν συντομία, πρόκειται γιά ασθενή που παραπονείται γιά γαστραλγίες και μιά ουρηθρίτιδα επίμονη που τον τυραννά από πολλά χρόνια. Η γαστρίτιδα ταχέως εκαλύφθηκε από την αρωματοθεραπεία

Η ουρηθρίτιδα όμως οφείλονταν διαδοχικά σε πρωτέα, κωλοβακτηρίδιο και εντερόκοκκο.Το αρωματόγραμμα ανεζήτησε τις πληροφορίες του από ένα ουρηθρικό έκκριμα και από τα ούρα.

Τρία αιθέρια έλαια ενήργησαν πάνω στούς μικροοργανισμούς που ανευρέθησαν:Το geranium, το juniperus και ο eucalyptus.

Αυτά τα αιθέρια έλαια είναι επίσης γνωστά γιά την αντιδιαβητική τους δράση. Δρομολογήθηκε αμέσως αρωματοθεραπευτική αγωγή με αυτά τα τρία αιθέρια έλαια και ζητήθηκε από τον ασθενή να συνεχίσει με μιά δίαιτα πτωχή σε ζάχαρη.

Η λοίμωξη ταχέως τέθηκε υπό έλεγχο. Όμως η δίαιτα οδήγησε αυτόν τον αρθρητικό ασθενη σε ένα σχετικά γρήγορο αδυνάτισμα και προκάλεσε μιά κρίση αποβολής ουρικού οξέος με επανεμφάνιση των ουρικών συμπτωμάτων.

Του ζητήθηκε ένα νέο αρωματόγραμμα, το οποίο έδειξε συνεχίζουσα επίμονο δραστηριότητα των geranium και juniperus, ενώ ο eucalyptus παρουσιάζονταν χωρίς δράση

Όμως εμφανίστηκαν τα αντιαρθρητικά αιθέρια έλαια Allium sativum και Citron, όπως επίσης και τα κατά της ουρικής αρθρήτιδος αιθέρια έλαια: cajeput, rosmarinus, Thymus vulg., camomilla και pinus.

Μιά νέα θεραπεία δρομολογήθηκε που συμπεριλάμβανε αυτά τα παρα πάνω αιθέρια ‘ελαια. Ο νέος παροξυσμός απομακρύνθηκε, ο ασθενής επανείλθε υγιής, και έκτοτε δεν επαρουσίασε, πλέον, υποτροπή.

Αυτό το μικρό παράδειγμα από μιά ολόκληρη μελέτη* ( *Το παράδειγμα που παρα πάνω αναφέρεται αποτελεί μέρος μιάς μελέτης τών Jean Valnet, Christian Duraffourd και Jean – Claude Lapraz, δημοσιευμένο τόσον σ’ ένα από τα συγγράμματά τους, όσον και στο επιστημονικό περιοδικό ” Plantes medicinales et Phytotherapie”.),δείχνει μέχρι ποίου σημείου η πραγματοποίηση του αρωματογράμματος επιτρέπει να τροποποιήσουμε μιά θεραπεία και να προσδιορίσουμε το πάσχον πεδίον επί του οποίου εξελίσσεται μιά ασθένεια που δεν είναι, αναγκαστικά, λοιμώδης.

Σαν συμπέρασμα, λοιπόν, μπορούμε να σημειώσουμε ότι τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται επί ενός διαβητικού, είναι, ειδικώτερα, ευαίσθητα στα υπογλυκαιμικά αιθέρια έλαια.

Το ίδιο αν πρόκειται γιά ένα άτομο με ουρική αρθρίτιδα. Τα πιό ενεργά αιθέρια έλαια θαείναι αυτά με δράση υπουρικαιμική.

 

  • II] ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΟΓΡΑΜΜΑ

Είναι αδύνατον στον λίγο χώρο που διατίθεται εδώ να περιγραφεί πλήρως το αρωματόγραμμα. Όμως εδώ θα πούμε λίγα από τα βασικά αυτής της εξέτασης, χωρίς να μπούμε στις λεπτομέρειες της τεχνικής της ή της πρακτικής της. Ολόκληρη η εργασία των παρα πάνω επιστημόνων διατίθεται από το φαρμακείο μας κατόπιν αιτήσεως.

Περιγραφή

Η τεχνική του αρωματογράμματος προέρχεται κατ’ ευθείαν από το αντιβιόγραμμα και δεν διαφέρει από αυτό, παρά ως προς την φύσιν των δίσκων που χρησιμοποιούνται.

Τα φυσικά ή αιθέρια έλαια αντικαθιστούν τα αντιβιοτικά μόρια με εμβρεγμένους δίσκους τοποθετημένους επί των μέσων καλλιεργείας.

Αποτελέσματα

Η έκφραση του αποτελέσματος μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στό

αντιβιόγραμμα: ευαίσθητα – διάμεσα – ανθεκτικά ή με αριθμούς, μετρώντας την απαγορευτική διάμετρο επί των βακτηριακών καλλιεργειών εκπεφρασμένη σε mm.

Μιά τρίτη λύση συνίσταται στο να εκτιμάται η ευαισθησία των μικροβίων με σταυρούς:

++++ ή +++ ανταποκρίνεται στα ευαίσθητα μικρόβια. ++ ή + ανταποκρίνεται στα διάμεσα ή με μικρή ευαισθησία και μηδέν [ 0 ] στα ανθεκτικά.

Κατά κανόνα επιλέγεται αυτή η τελευταία λύση.

Συνταγή

Οι φαρμακευτικές παρασκευές θα αποτελούνται από τα αιθέρια έλαια στα οποία κατέληξε το αρωματόγραμμα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αντιβιοτικά και τις ευαισθησίες στο αντιβιόγραμμα.

Έλεγχος της ποιότητος του αρωματογράμματος

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμμιά διεθνής φόρμα στήν οποία να προσαρμόζεται το αρωματόγραμμα.

Ο δικός μας έλεγχος ποιότητος συνιστά μιά αρχή τυποποίησης που εφαρμόζεται, μόνον ερευνητικά, στο εργαστήριο του φαρμακείου μας.

Οι βασικές αρχές που, ουσιαστικά, πρέπει να εφαρμοσθούν γιά να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα στην ίαση των ασθενών, επικεντρώνοντα πρώτα στο μικροβιολογικό εργαστήριο που θα ένεργήσει την εξέταση και κατόπιν στο φαρμακευτικό εργαστήριο που θα παρασκευάσει την συνταγή (και ουσιαστικά στην ποιότητα των ομοίων προς την εξέταση αιθερίων ελαίων). ΄Ετσι:

+ Οι δίσκοι του αρωματογράμματος πρέπει να ελέγχονται έναντι των βακτηριδίων με αναφορά στο ινστιτούτο Pasteur.

+ Οι δίσκοι πρέπει να εμβρέχονται με αιθέρια έλαια υψηλής ποιότητος

+ Η μικροβιακή πυκνότης των καλλιεργειών επισημαίνεται με νεφελωμετρία λέιζερ.

Ποιότης των αιθερίων ελαίων

Εκτός των αναγραφέντων παρα πάνω ελέγχων που γίνονται στο Φαρμακείο μας γιά τα αιθέρια έλαια,χρησιμοποιούμε, όπως το απαιτεί η επιστήμη, γιά το αρωματόγραμμα και γιά την σύνθεση του φαρμάκου, το ίδιο αιθέριο έλαιο, χορηγώντας το στα βιολογικά εργαστήρια που εφαρμόζουν αρωματόγραμμα και που συνεργάζονται μαζύ μας.

Τα αιθέρια έλαια, λοιπόν, που χρησιμοποιούμε στο Φαρμακευτικό μας εργαστήριο είναι σύμφωνα προς τις διεθνείς προδιαγραφές και ως εκ τούτου είναι φυσικά (και όχι nature identical), ολικά χωρίς προσθετικά και λοιμοκτόνα και κυρίως προέρχονται κατά το μέτρο παραλαβής από πρώτη πίεση, εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό ή από απόσταξη.

Επιλογή των αιθερίων ελαίων στο εργαστήριο

Μετά την εμπειρία αρκετών εκατοντάδων αρωματογραμμάτων, η επιστημόνική ομάδα του φαρμακείου μας ασχολήθηκε με μιά εργασία επιλογής, που της επέτρεψε να καθορίσει ένα αριθμό αιθερίων ελαίων σε σχέση με την θεραπευτική αντιμετώπιση που πρέπει να επιτύχει.

Γενικά,όταν πρόκειται γιά ένα πρόβλημα λοιμώξεως, γιά την οποία απομονώθηκε ένα παθογόνο βλάστημα, θα προτιμηθεί ο κατάλογος υπ’ αριμ. 1

Όταν το αρωματόγραμμα γίνεται επί ενός σαπροφυτικού βακτηριδίου (π.χ. κολοβάκιλος στα κόπρανα) προτιμάται ο κατάλογος υπ’ αριθμ. 2

Ό κατάλογος υπ’ αριθμ. 3 αντιπροσωπεύει την μεγάλη πλειονότητα των αιθερίων ελαίων που αυτή την στιγμή μπορουν να διατεθούν.

Tα αιθέρια έλαια διατίθενται από τα φαρμακεία Ι.& X. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ και στις δύο επίσημες γαληνικές μορφές, όπως αυτές διεμορφώθησαν τόσον από αυτά καθ’ εαυτά τα έλαια, όσον και από την νέα μορφή που καθιέρωσαν εν Ελλάδι τα φαρμακεία Ι.& Χ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ με ειδικό διεθνές πατέντο. Η νέα αυτή μορφή είναι τα HUILEST[R]. Τα Huilest είναι τα αιθέρια έλαια σε σκόνη με ειδικό έκδοχο “tamponee” που δεν επιτρέπει την δημιουργία εγκαυμάτων στό στομάχι και αναστέλει στό μέγιστον δυνατόν την παραγωγή εριγών.

Πέραν όμως της παραγωγής αυτής της νέας μορφής από το εργαστήριο των φαρμακείων μας, διά τους αμετακίνητους της παλαιάς μεθόδου χορηγήσεως των αιθερίων ελαίων μέσα σε διαλύτη [που κατ’ανάγκη ήταν το οινόπνευμα], η ομάδα ερεύνης του φαρμακείου μας, που διευθύνεται από την Φαρμακοποιό, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Χριστιάνα Ευσταθίου, θέτει στην διάθεση του ιατροφαρμακευτικού κόσμου και των ασθενών, νέες μορφές διαλυτών που διευκολύνουν την λήψη των υγρών αιθερίων ελαίων από του στόματος. Τέτοιοι ενδιάμεσοι διαλύτες είναι ορισμένοι ιατρικοί οίνοι, Ratafias κλπ και κυρίως είναι το ελιξήριο παπαίνης, και το σιρόπι παπαΐνης.


ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΑΡΩΜΑΤΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ

Βάσει της επιλογής των αιθερίων ελαίων στο έργαστήριο, σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2 και 3, του αυτού κεφαλαίου.

ΑΡΩΜΑΤΟΓΡΑΜΜΑ 1

Όνομα:                      Επώνυμον:                                          
Ιατρός:                       Εργαστήριο:            Φύση μικροβίου:

ΒΑ [ ] Basilic —— ME [ ] Menthe poivree ——
BE [ ] Bergamotte —— MU [ ] Muscade (Noix de…) ——
BL [ ] Bouleau —— MY [ ] Myrte ——
CJ [ ] Cajepout verte —— NI [ ] Niaouli ——
CN [ ] Cannelle Ceylan —— OG [ ] Origan ——
CY [ ] Eucalyptus —— PI [ ] Pin ——
F [ ] Fenouil —— RO [ ] Romarin ——
GE [ ] Genievre —— SL [ ] Santal ——
GR [ ] Geranium —— SA [ ] Sarriette ——
Gl [ ] Girofle —— SF [ ] Sassafras ——
HY [ ] Hysope —— SO [ ] Sauge of. ——
LA [ ] Lavande —— TE [ ] Terebenthine ——
LE [ ] Lemongrass —— TA [ ] Thuya ——
MA [ ] Marjilaine —— TY [ ] Thym ——
ML [ ] Melisse —— VE [ ] Verveine ——

ΑΡΩΜΑΤΟΓΡΑΜΜΑ 2


Όνομα:                      Επώνυμον:                                          
Ιατρός:                       Εργαστήριο:            Φύση μικροβίου:

ΑΜ [ ] Amande am. —— CN [ ] Gingembre ——
AT [ ] Aneth —— GI [ ] Girofle ——
AN [ ] Anis —— LA [ ] Lavande ——
BD [ ] Badiane —— MA [ ] Marjolaine ——
BA [ ] Basilic —— ME [ ] Menthe poivree ——
BE [ ] Bergamotte —— MU [ ] Muscade (Noix de..) ——
CJ [ ] Cajeput verte —— MY [ ] Myrte ——
CM [ ] Camomille Rom. —— OG [ ] Origan ——
CN [ ] Cannelle ceylan —— PI [ ] Pin ——
CR [ ] Carotte (sem.) —— RO [ ] Romarine ——
CA [ ] Carvi —— SA [ ] Sarriette ——
CI [ ] Citron (zestes) —— SO [ ] Sauge of. ——
CO [ ] Coriandre —— TE [ ] Terebenthine ——
CU [ ] Cumin —— TA [ ] Thuya ——
CY [ ] Cypres —— TY [ ] Thym ——
ES [ ] Estragon —— VE [ ] Verveine ——
EU [ ] Eucalyptus —— Y [ ] Ylang – Ylang ——
FE [ ] Fenouil —— GE [ ] Genievre ——

ΑΡΩΜΑΤΟΓΡΑΜΜΑ 3

Όνομα:                      Επώνυμον:                                          
Ιατρός:                       Εργαστήριο:            Φύση μικροβίου:

AM [ ] Amande —— LO [ ] Laurier noble ——
AG [ ] Angelique —— LA [ ] Lavande ——
AN [ ] Anis —— LN [ ] Lavandin ——
BD [ ] Badiane —— LE [ ] Lemongrasse ——
BA [ ] Basilic —— LI [ ] Limette ——
BE [ ] Bergamotte —— LV [ ] Liveche ——
BL [ ] Bouleau —— MA [ ] Marjolaine ——
CJ [ ] Cajeput verte —— ML [ ] Melisse ——
CL [ ] Calamus arom. —— ME [ ] Menthe poivree ——
CM [ ] Camomilla Rom. —— MN [ ] Myrrhe ——
C [ ] Camphre —— MY [ ] Myrte ——
CN [ ] Cannelle ceylan —— NE [ ] Neroli ——
CX [ ] Cardamon —— NI [ ] Niaouli ——
CR [ ] Carotte sem. —— NM [ ] Noix de Muscade ——
CA [ ] Carvi —— OR [ ] Orange douce ——
CE [ ] Cedre —— OG [ ] Origan ——
CS [ ] Ciste —— PA [ ] Palmarosa ——
CI [ ] Citron Zestes —— PE [ ] Persil ——
CT [ ] Citronelle —— PI [ ] Pin ——
CP [ ] Copahu —— PO [ ] Poivre ——
CO [ ] Coriandre —— RO [ ] Romarin ——
CB [ ] Cubebe —— SL [ ] Santal ——
CU [ ] Cumin —— SA [ ] Sarriette ——
CY [ ] Cypres —— SF [ ] Sassafras ——
ES [ ] Estragon —— SO [ ] Sauge offic. ——
EU [ ] Eucalyptus —— SS [ ] Sauge Sclaree ——
F [ ] Fenouil doux —— SE [ ] Serpolet ——
GB [ ] Gaiac (bois) —— TE [ ] Terebenthine ——
GE [ ] Genievre —— TO [ ] Thomas Bay ——
GR [ ] Geranium —— TA [ ] Thuya ——
GN [ ] Gingembre —— TY [ ] Thym rouge ——
GI [ ] Girofle —— VE [ ] Verveine ——
HP [ ] Hypericum —— W [ ] Wintergeen natur. ——
HY [ ] Hysope —— Y [ ] Ylang – Ylang ——