Τα ιαματικά λουτρά είναι φυσικά ή τεχνητά φαρμακευτικά μέσα, που χρησιμοποιούνται γιά την εμβάπτιση όλου ή μέρους του σώματος, γιά θεραπευτικούς σκοπούς.

Διακρίνονται σε:

  • 1.- Γενικά, όταν εμβαπτίζεται ολόκληρο το σώμα και

  • 2.- Τοπικά όταν στο λουτρό εμβαπτίζεται μέρος του σώματος

Τα τοπικά διακρίνονται σε ποδόλουτρα, βραχιονόλουτρα, χειρόλουτρα, και εδρόλουτρα ή εγκαθίσματα.

Η θερμοκρασία των λουτρών, ανάλογα με την περίπτωση, ποικίλει από 0-5 βαθμούςμέχρι και 37-42 βαθμούς Κελσίου.

Η διάρκεια του λουτρού είναι 20-30 λεπτά της ώρας. Πολλές φορές όμως και ανάλογα με την περίπτωση, η διάρκεια αυτή μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Τα αιθέρια έλαια (τα πραγματικά αιθέρια έλαια, τα δυνάμενα να αποδόσουν δραστικά συστατικά ) τον τελευταιο καιρό αποτελούν συστατικά των ιαματικών λουτρών. Έχουν διαχωριστεί από τους επιστήμονες ερευνητές σε διάφορες ομάδες, ανάλογα με την βοήθεια που, γενικά, μπορούν να προσφέρουν. Πάντως η υπαρξή τους μεσα στο λουτρό μπορεί, χωρίς να χρειασθεί να υποκαταστήσει κάποιο τοπικό φάρμακο, να προσφέρει θετική βοήθεια, σε όλες ανεξαρτήτως τις περιπτώσεις όπως: έντονος πόνος, δερματοπάθειες, αρθροπάθειες, αυχενικά σύνδρομα, αιμορροΐδες, φλεγμονές και κυρίως ασθένειες των νεύρων.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΜΙΑ ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ.

 

Στα Φαρμακεία Ι.. & Χ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ θα βρείτε τα άλατα από τις περισσότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδος και της Ευρώπης γιά την παρασκευή των τεχνητών λουτρών. Πλέον δε αυτών και συνδιασμούς αλάτων και αρωμάτων που συνιστούν τα Φαρμακεία μας και οι ανά τον κόσμο συνεργάτες τους.